Filmstudions historia

 

Flens Filmstudios logga

Flens Filmstudio

Filmstudions kulturpris

Foto: Alexander Weiszhaupt

Den här texten lästes upp på Nationaldagen 2014 då Flens Filmstudio fick årets kulturpris:

Flens Filmstudio – en historisk tillbakablick på nationaldagen 2014.

Flens Filmstudio startade hösten 1967 av Per och Gunilla Ehlin samt Hans Schiller. 

1979 överlämnades Filmstudion till IngerLinnea Karlsson, hennes bror Janne Karlsson och Anne Sjöberg. Filmer visades först under våren 1968 och 43 personer löste medlemsavgift.  Det kostade 15 kr för 5 filmer. Idag kostar medlemskortet 300 kr för 8 filmer. Det betyder 37:50 kr/film.

Den första filmen som visades var Agnés Vardas ”Min lycka”.

Filmstudion har haft allt från cirka 30 medlemmar till som mest 197. I dagsläget är det cirka 80 – 90 medlemmar. En dagfilmstudio har också bildats så det är många som ser bra film idag. Under en period hade Filmstudion 2 visningar för att alla skulle få plats.

Filmstudion har också visat barnfilmer i Bibliotekets hörsal, anordnat filmhelger på olika teman som t ex en dansk filmhelg då röda pölser, kransekager och Gammeldansk serverades. Filmstudions roll är att visa filmer med hög kvalitet som inte alltid tillhör dem som är mest kommersiella. Tidigare var det krav från Sveriges Förenade Filmstudios att visa klassiker.

En gammal tradition är att medlemmarna väljer film ena halvåret och styrelsen den andra.

Det är en positiv förening att arbeta med där alla tycker det är roligt att vara med t ex Anne verkade i 31 år som kassör. För att nämna några personer: Jan Hehrne, tidigare stadsarkitekt i Flen, var ordförande i många år och IngerLinnea och Marja Piippo är tillbaka i styrelsen på nytt. Den medlem och nuvarande styrelseledamot som funnits med längst är nog Kurt Johansson som också är aktiv i Hembygdsföreningen. Nu är det Eva Sczcesna som är ordförande i föreningen.

De som också ska nämnas och som vi inte skulle klara oss utan är Zandor och AlexanderWeiszhaupt; våra biografmaskinister.

Så avslutningsvis tackar Flens Filmstudio för kulturpriset med utropet ”det var verkligen på tiden”.

Upplästes i Thuleparken den 6 juni 2014.

Vill du läsa mer om vilka filmer som har visats genom åren kan du öpnna denna länk: Filmstudions historia

OBS! De senaste årens filmer finns inte med i Filmstudions historia; den behöver uppdateras :-)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>